HOE LEER JE KLEDING COMBINEREN?

Kleding combineren. Hoe combineer je zo dat je het maximaal aantal outfits met minimaal aantal kledingitems uit je kledingkast haalt? Want we willen nog steeds smart bezig zijn, toch?

Allereerst is het belangrijk om orde op zaken te stellen. Om te starten, is een beetje structuur aanbrengen in de kleding die je op dit moment hebt dan ook een must.

3 Drie makkelijke stappen hoe je dit het effectiefst doet

STAP 1 Maak je garderobe seizoensklaar

Misschien niet het meest leuke taakje, maar oh zo bevredigend als je er klaar mee bent. I promiss!

Haal alle typische winterkleding items uit je kast, als je je garderobe voorjaar klaar wilt maken. En haal je typisch zomerkleren uit je kast mocht het najaar voor de deur staan.

Let op: de type stof in combinatie met de dichtheid waarmee de stof geweven of gebreid is maakt vaak dat het een zomer of winter item is.

Typische winterstoffen:

  • Wol (al kan een luchtig gebreide/geweven wol juist ook goed in de zomer)
  • Kashmir
  • Nep bond

Typische zomermaterialen:

  • 100% Katoen
  • Linnen
  • Zijde (wel luchtig geweven!)

Er zijn natuurlijk ook genoeg item die elk seizoen prima gedragen kunnen worden. En daardoor juist leuk zijn om het hele jaar door te combineren. Denk bv aan luchtige vesten of truien (die ook prima op een koele voorjaarsmiddag of zomerse avond gedragen kan worden). Die laat je dan ook gewoon in je kast hangen.

Zorg dat alle seizoengebonden items die je nu niet gaat dragen, uit je kast haalt en ergens anders opbergt. Dat alleen al creëert rust in je kast.

STAP 2 Check elk item om gaten, scheuren etc…

Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar toch doen we het te weinig. Check elk item in je kast op gaten, scheuren, missende knopen etc. Alles waardoor je dit kledingitem klaarblijkelijk niet (meer) draagt. Ga na of het nog gemaakt kan worden. Zo ja, aan de slag! Of breng ze naar de kledingmaker. Zo nee, gooi ze niet bij het restafval, maar breng ze naar een textiel container. Kapotte kleding wordt dan netjes gerycled. Als je het weggooit samen met overig restafval, wordt het verbrand. Erg zonde van het textiel.

STAP 3 Leg dezelfde type items bij elkaar (buiten je kast)

Vaak is een garderobe al ingericht op basis van dezelfde type items. Truien bij truien. Broeken bij broeken etc. Een Smart Wardrobe doet dat net iets slimmer, maar dat lees je aan het einde van dit artikel. Mocht je garderobe op dit moment netjes op basis van type item ingedeeld zijn, heel fijn. Want dan kan je deze stap overslaan. Scheelt weer tijd.

Mijn voorkeur heeft het om mijn kledingkast uiteindelijk leeg te hebben. Alle kleding items na stap 1 en 2 zijn overgebleven heb ik dan op basis van type bij elkaar op mijn bed gelegd.

Rangschikken op kleur is niet nodig. In de praktijk legt je toch elk item fysiek bij elkaar neer om te kijken of een combinatie mogelijk is. Kleuren gaan dus al snel door elkaar heen liggen.

Klaar met de voorbereidingen? Dan is het moment daar. Kleding combineren maar!

De kunst van kleding combineren zit ‘m met name in het proberen, proberen en nog eens proberen. Maar goed daar ligt dan ook vaak meteen de uitdaging bij velen. Want wat moet je dan gaan combineren? Gelukkig bestaan er een aantal basisprincipes die jou gaan helpen.

Deze week geef ik gratis het PDF boekje ‘Combineren kun je leren’ weg. Hierin staan voor iedereen toepasbare tips om zelf aan het combineren te slaan. En van jouw eigen garderobe een waar snoepwinkeltje te maken!

XX voorkant ebook combineren kun je leren[inbound_forms id=”2092″ name=”Download PDF boekje combineren kun je leren vanuit stappenplan artikel”]