WELK KLEURGEBRUIK WERKT VOOR JOU HET BESTE?

Heb je weleens iets aangetrokken, dat je helemaal te gek vond. Maar op de een of andere manier deed het niets voor de uitstraling van je gezicht. Sterker nog, je zag er met dit kledingitem vermoeider uit. Allerlei oneffenheden in je gezicht vielen ook nog eens meer op dan gewenst. Al met al, voelde je je niet op je best. 

Als het de uitstraling van je gezicht aangaat, is het negen van de tien keer de verkeerde kleurtint die je in je kleding kiest. En ik zeg specifiek kleurtint omdat ik van mening ben dat je niet direct kleuren moet uitsluiten. Je bent bijvoorbeeld fan van de kleur rood. Je merkt dat de kleur rood die jij altijd pakt niet veel voor je doet. Geen nood. Een andere tint rood werkt wellicht beter voor je.

Om erachter te komen welke kleurtinten jou het beste staan, kan je tegenwoordig uitgebreide kleurenworkshops doorlopen. Dit kan best waardevol zijn. Persoonlijk is het niet helemaal mijn ding. Ik ben van mening dat je met een beetje zelfstudie ook een heel eind komt. En daar help ik je met dit artikel graag mee.

OM TE BEGINNEN HEB IK EEN DRIETAL VRAGEN VOOR JE

1. Ben je een koel of warm type?

Drie simpele vragen die jou hierop antwoord gaan geven:

  • Kleurt je huid in de zomer eerder A. rood(bruin) of B. geelbruin
  • Zijn de aderen aan je binnenkant van je pols meer A. blauw of B. groen van kleur?
  • Heb je een meer A. rode of B. gele ondertoon in je gezicht

Meer A dan B? Dan kan je aannemen dat je een koel type bent.

Meer B dan A? Dan ben je een warm type.

Wat is het verschil?
Een koel type neigt naar kleuren met een blauwe ondertoon. Waar een warm type beter kleuren met een gelige ondertoon kan hebben. 

2. Kan je beter lichte of diepere kleurtinten hebben?

Drie vragen om hierachter te komen:

  • Heb je A. (licht)blond haar of B. donker(bruin/zwart)
  • Heb je A. een licht tot medium gekleurde huid of B. een donker tot zwart?
  • Heb je A. weinig contrast* tussen de tint van je huidskleur en de tint van je haarkleur of B. juist weinig.

*Veel contrast is bv donker haar i.c.m. lichte (porseleinachtige) huidskleur. Weinig contrast is een lichte haarkleur i.c.m. een lichte huidskleur of juist een donkere haarkleur i.c.m. een donkere huidskleur.

Meer A dan B geantwoord? Dan kan je aannemen dat lichtere kleurtinten jou beter staan dan hele diepe (donkere) en visa versa.

Wat is het verschil?
Een lichtere kleurtint is veelal met wit gemengd daar waar een diepere (donkere) kleurtint veelal met zwart gemengd is.

3. Kan je beter heldere of gedempte kleurtinten hebben?

Drie vragen om hier antwoord op te krijgen:

  • Heb je A. een porselein egale huid (kan licht of donker zijn) of B. een huid met sproeten
  • Zijn jouw ogen A. helder van kleur (bv. helderblauw, heldergroen of helderbruin) of B. bevatten jouw ogen een grijstint (bv. grijsblauw, grijsgroen of grijsbruin)
  • Heb je A. askleurig haar (blond, bruin of zwart haar maakt niet uit) of B. haar met een goud/gele of rode gloed

Meer A dan B? Dan staan heldere kleuren jou beter dan gedempte en visa versa.

Wat is het verschil?
Een heldere kleurtint bevat weinig tot geen grijswaarde en een gedempte kleurtint juist veel.

In onderstaand overzicht vind je alles nog even op een rijtje

XX kleurgebruik

Vaak is een tint te herleiden op basis van bovenstaande 3 keuzes. Let wel: vaak, niet altijd. Er zijn ook personen waar de keuzes niet zo duidelijk zijn. Super fijn! Want dat betekent dat je veel kan hebben qua kleurgebruik. In mijn geval word ik duidelijk heel blij van koele tinten. Warm vlakt de boel nogal af (of ik moet volop in de weer met make-up ;-). Gedempte kleuren werken voor mij ook vaak beter. Maar of ze nu licht of diep zijn, dat maakt mij dan niet zoveel uit.

Blijft het een uitdaging om met deze vragen tot een analyse te komen? Probeer het thuis voor de spiegel in alle rust uit. Houd verschillende kleding items voor je gezicht en kijk wat de kleur doet met de uitstraling van je gezicht. Gaan je ogen meer stralen? Verdwijnen oneffenheden en/of wallen onder je ogen als sneeuw voor de zon? Dan zit je goed  :-).

OH JA, voordat ik het vergeet. Het kritisch kijken naar kleurgebruik geldt voor de kleuren in de kleding die aansluiten op gezicht en hals. Verder kan je helemaal losgaan met kleurgebruik in je outfit. 

Op de valreep, een paar extra kleurrijke bonus tips!

Tip 1: Heb je veel contrast in je gezicht (donker haar met een lichte huid), gebruik dan veel kleurcontrast in je outfit (bv. zwart-wit).

Tip 2: Heb je weinig contrast in je gezicht, kies dan voor ton-sur-ton in je outfit (kleuren die in elkaar overlopen).

Tip 3: Heb je items die niet voldoen aan de juiste kleur. En zitten ze qua pasvorm als gegoten? Draag er een sjaal of kraag bij in de kleurtint die jouw gezicht wel laat stralen. Of draag het item, wanneer mogelijk, open. Doe er een shirt onder die wel de juiste kleurtint heeft en shinen maar.