6 PRAKTISCHE DUURZAME FASHION TIPS

Geruime tijd probeer ik minder (nieuwe) kleding te kopen. En als ik al iets nieuws koop, vermijd ik de fast fashion ketens. Het lukt me aardig, moet ik zeggen. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Met name bij de start van elk nieuw seizoen, borrelt het verlangen weer op. Iets nieuws willen hebben. Om gek van te worden. Wat is dat toch? 

Nu ga ik geen heilige worden. En dat wil ik ook niet. Maar ik probeer dit verlangen in onder controle te krijgen. Het is mij al gelukt alleen nog maar kleding aan te schaffen dat ik ook daadwerkelijk nodig heb, past bij mijn persoonlijk stijl en daardoor ook draag! Al heb, ook ik, zo heel af en toe een uitglijer.

WAT BETEKENT DAT EIGENLIJK, EEN DUURZAMERE FASHION INDUSTRIE?

Ik hoef niemand te vertellen dat de productie van kleding belastend is voor het milieu. De kranten staan er tegenwoordige vol mee. Minder kleding kopen is per definitie dus een duurzame oplossing. En als je al iets koopt, koop dan een duurzaam (groen) geproduceerd item. Maar goed, dat blijkt niet altijd even makkelijk.

100% transparantie over de productie van kleding blijft lastig. Een aantal fast fashion ketens hebben vandaag de dag een zogenaamd duurzaam (groen) alternatief. Volledige kennis over hoe duurzaam dit daadwerkelijk is, heb ik niet, maar het is een stap in de goede richting.

Maar duurzaamheid gaat verder dan alleen de belasting op het milieu. Wat dacht je van het fair trade aspect. De omstandigheden waarin de mensen, die de kleding maken, werken. Daar gaat het bij de fast fashion ketens namelijk pas echt goed mis.

EEN SIDE TIP:

Check eens schoneklerencampagne. Tijdens de #fairfashionfestival in Utrecht afgelopen maand heb ik een lecture van hun gevolgd. Ik was bekend met de slechte arbeidsvoorwaarden, zoals te lage lonen, overwerken etc. Maar dat de arbeidsomstandigheden ook zo slecht waren. Er blijken zelfs fabrieken die hun personeel adviseren een luier te dragen. Ik hoef denk ik niet uit te leggen waarom…..

Maar goed, als we morgen massaal stoppen met kopen bij de Zara, H&M of Primarkt, dan staan duizenden mensen diezelfde dag nog met lege handen op straat. Dus ja, is dat dan de oplossing? Al met al, waar doe je goed aan! Ik heb niet de oplossing. Maar, net als met eten en eigenlijk alles in het leven (heb ik van horen zeggen), it’s all about balance. Mooi gezegd he! Nu nog doen! Wie weet helpen mijn 6 tips. It helped me, a old-shopaholic. 

ZES TIPS VOOR EEN DUURZAMER FASHION BESTAAN

1. Probeer (als is het iets) te matigen qua aankopen

In ieder geval wat haalbaar is binnen jouw shop behoefte ;-). Dit is nu eenmaal een stuk beter voor het milieu! Hoe pak je dit aan? Door bewust(er) kleding te kopen. Koop aanvullend op datgene dat je al in je kast hebt hangen. Vermijd impulsaankopen. Wil je weten hoe ik dit zelf aanpak. Check mijn stappenplan “Bewust winkelen”.

2. Let op de kwaliteit van de stof

Als je fast fashion ketens niet links kan laten liggen (I know, ze zijn nu eenmaal verleidelijk), let dan goed op de kwaliteit van de stof. Ik heb nog steeds prachtige items van Zara van jaren terug die ik nog steeds met veel plezier draag.

3. Laat, als het even lukt, de fast fashion ketens links liggen

Kies voor duurzamere slow fashion merken. Merken waarvan je weet dat het productieproces zo milieu vriendelijk is volbracht. 100% milieu vriendelijk bestaat trouwens (nog) niet. En duurzaamheid is een brede definitie. Wat duurzaam is voor het milieu, zegt bv niet altijd wat over de duurzaamheid van het fair trade aspect. En Visa Versa.

Een site waar je jouw geliefde slow fashion merk kan checken op duurzaamheid is www.rankabrand.org.  Persoonlijk vind ik Armedangels en Peopletree twee te gekke kledingmerken. En Kings of Indigo heeft mooie duurzaam ontwikkelde jeans. Binnenkort wijdt ik een artikel dé duurzame kleding winkels die Utrecht rijk is. Stay tuned :-).

4. Neem eens een kijkje bij een vintage of de hands winkel

Meer dan de moeite waard. Pareltjes zijn hier te ontdekken. Utrecht kent ondertussen aardig wat vintage winkels en ook 2de hands lijkt de weg naar de shopper gevonden te hebben. Eerlijk. Persoonlijk vind ik vintage soms best lastig. Met name het vaak erg uitgesproken 70/80/90’s karakter. En 2de hands kan soms wat stoffig overkomen. Maar er zijn locaties in Utrecht waar deze twee bezwaren als sneeuw voor de zon verdwijnen. “Indebuurt Utrecht” heeft een up to date overzicht van alle vintage & 2de hands winkels in Utrecht. Twee winkels uit dit rijtje verdienen, wat mij betreft, extra aandacht. Het zijn twee totaal verschillende winkels. Maar beide met een prachtige collectie, unieke service en hele héle fijne verkoopsters. Liefhebber van vintage/2de hands of (nog) niet. Je gaat er slagen! Neem van mij aan. Over beide heb ik een uitgebreid verslag geschreven. Klik op de foto en lees waarom deze winkels een bezoekjes waard zijn.

 

5. Leen je kleding bij Lena the Fashion Library

Voor 25 euro in de maand heb je een abonnement en kan je elke maand een gave outfit lenen! Lees hier mijn uitgebreide blog, dat ik eerder schreef, over dit prachtige leen concept.

6. En dan last but not least. Koop je iets nieuws (duurzaam of niet), 2de hands of vintage

Draag het, draag het en draag het! Vaak! Wat mij betreft is dat de overtreffende trap van duurzaamheid.

Belangrijk uitgangspunt om succes te behalen. Met welke tip je ook aan slag gaat. Blijf trouw aan je eigen stijl. Pas dan draag je elk kledingitem on-ein-dig- met heel veel plezier. En loop je elke dag op je best gekleed de deur uit.

Ligt nu juist daar de crux? Ik help je graag je eigen stijl te (her)ontdekken. Contact me gerust even. Succes!