vakantie inpaklijst

VIJF TIPS OM SLIM TE PAKKEN

Wie heeft het niet? Ik in ieder geval wel. Zelfs met een Smart Wardrobe aan huis ;-). Inpakstress voor je vakantie. Want wat neem je mee? Nou ik in ieder geval altijd TÉ veel. Veel te veel.  Wat resulteert in een te zware koffer waar je U tegen zegt. Gesjouw van heb je mij daar. En nog het allerergst, kleding keuzestress op vakantie :0.

Zo ben ik jaren geleden een keer in huilen uitgebarsten tijdens een vakantie met mijn vriendinnen. Ja, echt waar! In huilen uitgebarsten. Waarom? Omdat ik voor een avondje stappen (voor mijn gevoel) echt niets had om aan te trekken. Terwijl mijn koffer bom en bom vol zat. Tranen laten om zoiets kortzichtig als een outfit, is lichtelijk gênant. En dan druk ik mij nog soft uit. Schaamrood staat namelijk nóg op mijn kaken. Al is dit incident alweer behoorlijk wat jaartjes geleden. Ik vertel het toch. Huilen om zoiets onbelangrijks is (hopelijk) voor de meeste een brug te ver. Maar het gevoel niet mooi genoeg te zijn voor een avondje uit met vriendinnen die er in jouw ogen WEL geweldig uit zien, is misschien herkenbaar? Niet? Top! Beschouw dit voorbeeld dan als ongelezen ;-).

Zo onzeker voelen, gebeurt mij tegenwoordig gelukkig niet meer. Maar wel wil ik dolgraag keuzestress op vakantie vermijden. En als het even kan met een lichte koffer op reis. Ik heb mij voor deze zomer dan ook voorgenomen het eens anders aan te pakken. En wat toevallig.  Een maandje geleden vertrok ik met vriendinnen op vakantie naar Ibiza. Dus ik heb daad bij het woord gevoegd.

En hoe! De oplossing lag vrij voor de hand. Want! Waarom niet, net als mijn Smart Wardrobe thuis, een koffer inpakken op basis van outfits? In plaats van te denken in aantal topjes, broekjes, rokjes etc. Denk ik outfits! En wat blijkt. Het werkt! Mijn koffer is nog nooit zo licht geweest. YES! En niet geheel onbelangrijk. Ik heb niets, en dan ook niets gemist. Nou, niet helemaal waar, trouwens. Een paar nette slippers, was leuk geweest. Al ben ik van mening dat Birkenstocks onder elke outfit passen. Maar dat terzijde ;-).

Goed, ik deel graag mijn vernieuwde inpak ervaring.  Want mijn vakantie mag dan wel voorbij zijn. Hopelijk heb jij hem nog tegoed. Dus pak in 🙂 die tips.

KOMT TIE. HÉT STAPPENPLAN OM TOT EEN VAKANTE INPAKLIJST TE KOMEN

Stap 1: Check het weer op je bestemming

Inkoppertje. Check voortijdig het weer. Je kunt dan redelijk inschatten wat de verwachtingen zijn. En of je genoeg hebt aan 1 warme trui of (helaas) toch niet.

Stap 2: Bepaal de occasions op je vakantie

Het makkelijkste outfits creëren, is te denken in occasions. Als voorbeeld stel ik mijn afgelopen vakantie naar Ibiza. Deze vakantie kende drie occasions:

 1. beach
 2. uitgaan/avond
 3. reis/comfi

 

Stap 3: Ga een avondje of middag mix&matchen

Pak je zomerkleding uit je kast en ga mix&matchen. Thuis van te voren je outfits bepalen, maakt de keuze om minder te pakken een stuk makkelijker. En voorkomt keuzestress op vakantie. Twee vliegen in één klap.

 

Stap 4: Houd je aan max vier outfits per occasion

Mocht je tijdens het inpakken de verleiding voelen om toch meer kleren toe te voegen. Bedenk dan: in de praktijk loop je de hele dag in je bikini. De outfit die je die dag aan hebt getrokken, blijft dus relatief schoon. Geen enkele reden om het die week niet nog een keer te dragen :-).

Stap 5: Toch moeite met kiezen? Copy & paste mijn persoonlijke lijst 🙂

Beach outfits:

 1. Éen bikini (liever één goede waar je je top in voelt, dan meerdere zozo…). Lastig kiezen? Vooruit twee bikini’s. Als het even kan mix&match.
 2. Éen kimono (om makkelijk over je bikini aan te trekken als je even naar de toilet moet of een wijntje wilt bestellen aan de bar.
 3. Twee strandjurkjes en/of play suits. Prettige bijkomstigheid van een jurkje en play suit. Je outfit is meteen af. Geen gemix en gematch en dus geen kledingstress.
 4. Twee korte broeken en/of rokjes met twee bijpassende tops (bij voorkeur mix&match)
 5. Strandhoed (maakt de outfit vaak af en houdt je kwetsbare huidje ook een beetje uit de zon)
 6. Éen paar sandalen

Avond/uitgaan outfits

 1. Warm vest (voor de afkoelende avonden)
 2. Trui (ook meteen om aan te trekken in het vliegtuig of auto met airco)
 3. Twee zomerbroeken met twee bijpassende tops (bij voorkeur mix&match)
 4. Twee jurken en/of jumpsuits
 5. Een paar hakken of nette sandalen (in mijn geval werken de sandalen die ik overdag draag ook voor de avonden. Ben niet zo’n hakdrager. En ik vind dus dat Birkenstocks overal bij kunnen. Maar hier zijn de meningen over verdeeld, ask my friends ;-))

Comfi/reis outfit

 1. Trui (dezelfde als voor de avond outfit)
 2. Basic top
 3. Mocht je met slecht weer uit Nederland vertrekken, een zomerjas(je)
 4. Makkelijk zittende stijlvolle (jogging) broek
 5. Een paar sokken
 6. Gympen

Extra:

 • Neem twee bandana’s/haarbanden mee. Maakt je outfit meteen af.
 • Sieraden doen ook altijd goed. Maar, less is more. Dus neem niet te veel mee.

Zo, pak ‘m beet een koffer met 20 stuks (zelfs haarbanden meegeteld. Alleen ondergoed moet je er nog bij op tellen). Best netjes toch? Oh ja, vergeet je toiletspullen niet en een badlaken (of lekker licht, maar minder comfi, een sarong). Meestel hebben ze in andere landen ook drogisterijen etc ;-), dus wees een beetje slim met het pakken van je toilettas.

Rest mij je een hele fijne vakantie te wensen! Toedeloe!