kosten per outfit

HOEVEEL KOST DE KLEDING IN JE KAST JOU PER DAG?

Eerlijk is eerlijk, dit inzicht komt niet van mijzelf. Zelf denk ik vaak genoeg aan de grote bedragen die ik al die jaren heb besteed aan kleding. Toch blijft het uitgegeven bedrag voor je gevoel erg abstract. En het is al uitgegeven, dus ach, what the hell. Tot een vriendin een mooi inzicht met mij deelde.

Zij is op basis van haar dagelijkse outfits gaan berekenen wat een outfit haar per dag kost. Of terwijl, wat moet je (fictief gezien) elke ochtend doneren/afgeven/uitgeven wanneer je gekleed en wel de deur uitloopt. Dan blijkt het ineens toch iets pijnlijker te worden.

Oké, ik laat het je zien d.m.v. een simpel rekensommetje.

SIMPEL REKENSOMMETJE

.Stel: gemiddeld genomen bestaat je outfit uit een broek, een topje en een vest of trui. De aanschafkosten bedragen ongeveer 250 euro. Je draagt deze outfit elke week een seizoen lang. Hierna belandt de outfit achterin je kledingkast en koop je weer iets nieuws. Deze outfit heb je dan 12x gedragen.

Kosten aanschaf                                   250 euro
Aantal keren gedragen                         12 keer

Kosten per keer dat je het draagt     250/12= 20 euro

Elke keer dat je de deur uit loopt in deze outfit, ben je 20 euro lichter. En dan moet de dag nog beginnen. Vind ik persoonlijk best shocking.

Mijn vriendin heeft, na dit besef, met zichzelf afgesproken dat ze niet meer dan 1 euro per dag aan haar outfits wil besteden. Oké, mooi streven, maar hoe dan? Goedkopere kleding aanschaffen? Dat is nu juist iets wat ik niet meer wil. Maar gelukkig, er zijn meer wegen te bewandelen.

 

DRIE ROUTES DIE JE KOSTEN PER OUTFIT PER DAG VERLAGEN

Route 1: Draag je kleding vaker

Als je alleen al je kleding niet wekelijks maar twee keer per week gaat dragen, halveer je de kosten al. Saai, denk je misschien. Niet als je goed weet te combineren en hierdoor te variëren.

Vind je dit trouwens lastig? Download mijn PDF boekje “Combineren kun je leren”. Hierin vind je alle tips die je nodig hebt om slim te combineren.

Vul je gegevens hieronder in en je kunt het eBook direct downloaden


XX_voorkant_ebook_Combineren_kun-je-leren

[inbound_forms id=”2092″ name=”Download PDF boekje combineren kun je leren vanuit stappenplan artikel”]


Alvast één basis tip: zorg voor een goede basis collectie in je kast. Hiermee bedoel ik items die tijdloos zijn en goed te combineren.

Denk aan een mooie zwarte pantalon, perfect (voor jouw lichaam) zittende spijkerbroek. Maar ook een vest en blouse mag niet ontbreken.

Route 2: Draag je kleding langer

Klinkt simpel, maar in de praktijk blijkt dit vaak lastig. Kleding langer dragen is niet altijd mogelijk. Met name wanneer de kwaliteit van het kledingstuk te wensen over laat. De kledingitems in mijn kast die ik al ruime tijd draag (lees: jaar in, jaar uit), zijn de tijdloze stuks van goede kwaliteit. Vaak items waar ik net iets meer voor heb betaald. De items die ongedragen achterblijven, zijn de vaak wat goedkopere mode items.

Route 3: Leen je kleding

Sind dit jaar ben ik lid van Lena the Fashion Library. Vanuit hun off line locatie in Amsterdam, maar ook online vanuit Utrecht (en nog een aantal steden in NL), kan je gebruik maken van dit gave concept. Ik heb er van de zomer vorig jaar een artikel over geschreven. Vind je het leuk om dit te lezen? Klik hier voor het artikel.

Het mooiste is wanneer je alle bovenstaande routes weet te bewandelen. Probeer ik in ieder geval wel. Lukt niet altijd, maar waar een wil is, is ook een weg ;-).

Oh ja, vind je het lastig door de bomen het bos te zien in al die kleding in je kast? Ik help je graag je garderobe weer op orde te krijgen. Interesse? Laat een berichtje achter via het contactformulier.